Jak dobrze zagospodarować kuchenną przestrzeń?
funkcjonalnakuchnia
funkcjonalnakuchnia

Niezależnie od tego, czy dysponuje się dużą, czy niewielką przestrzenią kuchenną, konieczne będzie jej rozważne rozplanowanie. Miejsce można zyskać na wiele sposobów, a jednym z nich jest korzystanie z gotowych rozwiązań zwiększających powierzchnię do przechowywania. Jakie ułatwienia warto wdrożyć w kuchni, by funkcjonalnie zagospodarować każdy jej zakamarek?

Sprytne przechowywanie

przechowywanie kuchniaPierwszą metodą jest częściowe zastąpienie szafek z półkami szufladami. Zmieszczą się tam drobne przedmioty codziennego użytku, które dzięki specjalnym organizerom będą miały swoje miejsce i nie pogubią się. Nie oznacza to jednak, że nie można umieszczać w nich nieco cięższych rzeczy – obecnie konstruowane szuflady charakteryzują się wytrzymałością oraz lekkością otwierania i zamykania. Ponadto można zabudować je w wysokich szafkach i otoczyć frontami, dzięki czemu przechowywanie stanie się wygodne i zorganizowane.

Ciekawym rozwiązaniem są szafki typu cargo, przypominające wysuwane spiżarnie. To nieocenione ułatwienie dla osób, które uwielbiają krzątać się po kuchni i mają w niej naprawdę sporo produktów. Półki umieszczone na powierzchni o dowolnej wysokości i głębokości ułatwią utrzymanie porządku wśród różnych artykułów spożywczych, co usprawnia przygotowywanie posiłków.

Dzisiejsze rozwiązania pozwalają również zapomnieć o niewygodzie związanej z koniecznością wyjmowania ciężkich garnków z szafek narożnikowych wyposażonych w tradycyjne półki. Zastępuje się je obrotowymi, dlatego nachylanie się i wyciąganie wszystkich naczyń leżących przed tym, które chce się wydobyć, nie będzie konieczne. Wystarczy obrócić półkę, by szybko i bez problemów wyciągnąć to, co jest akurat potrzebne. Zamiast nich można zaopatrzyć szafę w wysuwane kosze czy też specjalne szuflady narożnikowe.

Szafki wiszące

Wyposażenie kuchni jest często tak liczne i rozmaite, że opisane powyżej rozwiązania nie wystarczą, by pomieścić wszystkie niezbędne przedmioty. W takim wypadku najlepszym pomysłem będzie umieszczenie wiszących szafek, które będą wygodną przechowalnią na kubki czy talerze, nie zajmując przy tym dużo miejsca. Powieszenie ich nad blatami w tzw. “trójkącie roboczym”, tworzonym przez lodówkę, zlewozmywak i piekarnik lub płytę grzewczą, pozwoli zachować funkcjonalność ułatwiającą gotowanie.

kuchnia rozwiazaniaWszystko “pod ręką”

Poza pięknie wyglądającymi i dużo mieszczącymi zabudowaniami, w kuchni muszą znajdować się miejsca, w których często używane przedmioty i produkty będą na wyciągnięcie ręki. Należą do nich np. świeże zioła, które nie sposób ukryć w szafie – są nie tylko dodatkiem do potraw, ale też piękną ozdobą kuchennego wnętrza. Mogą być zawieszone na naściennych uchwytach lub stać na blacie – wszystko zależy od koncepcji i wygody. Funkcjonalną ozdobą okaże się także stylowy stojak na noże, po które będzie można sięgnąć w razie potrzeby i to bez konieczności szukania właściwego ostrza w szufladach. Niezbędne w każdym daniu pieprz i sól mogą znajdować się w klasycznych młynkach lub przeznaczonych dla nich naczyniach, które przybierają rozmaite kształty, a olej czy oliwę warto przelać do ozdobnych, ładnie prezentujących się buteleczek.Przydatne mogą okazać się też relingi, na których można zawiesić haczyki na ręczniki, ścierki czy przybory kuchenne.

Praktyczna kuchnia jest przyjazną przestrzenią, w której miło spędza się czas z rodziną i przyjaciółmi, a gotowanie wspólnych posiłków jest czystą przyjemnością. Dobra organizacja jest kluczem do sprawnego poruszania się po tym specyficznym pomieszczeniu, w którym wszystko powinno mieć swoje miejsce.

Przeczytaj także

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij